
Brug die niet open kan

De Magere Brug
De bruggen in de grachtengordel
Amsterdam, daarbij denk je gelijk aan de grachten en bij de grachten aan de bruggen. Maar waarom zijn er zoveel bruggen? Hoeveel bruggen zijn er? Hoe bediende ze deze bruggen vroeger en nu? Dit en nog veel meer lees je in dit stuk over de bruggen van Amsterdam.
Waarom zijn er bruggen
De bruggen zijn een belangrijk onderdeel van de grachten, zonder bruggen kan je immers niet naar de andere kant van de straat komen. Als ze er niet waren zou je 5 km moeten om lopen. In Amsterdam zijn ongeveer 1500 bruggen 52 daarvan liggen in de grachtengordel. De bruggen zijn samen met de grachten in de 17e eeuw gemaakt. De meeste bruggen lijken erg veel op elkaar. Ze hebben een bolle vorm met in het midden een grote doorgang voor de grote boten en aan de zijkanten een kleine boog. Tegenwoordig worden om die bogen opvrolijkende lampjes geplaatst.
Eerste bruggen
In Amsterdam zijn zoveel bruggen dat ze niet allemaal een naam hebben, maar de bruggen in de grachtengordel hebben wel allemaal een naam, omdat het de eerste bruggen waren van heel Amsterdam. Veel bruggen waren extra breed gemaakt zodat kooplieden met paard en wagen er nog gemakkelijk over heen konden. Dat komt nu heel goed uit want nu gaan er elke dag trams, auto’s en duizenden toeristen over.
Bediening
De meesten bruggen kunnen niet open. Sommige wel en die zijn onderverdeeld in twee groepen: die elektrisch zijn en dus op afstand worden bediend en de bruggen die nog handmatig moeten worden bediend. De bruggen die op afstand bediend worden, worden vanuit het hoofdkantoor van Waternet bediend. Daar is een speciale afdeling voor: de afdeling bruggen en sluizen. Die zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en dat de bruggen op de goede tijden worden opgehaald.
Magere Brug
Een voorbeeld van een brug handmatige brug, maar ook elektrische brug, is de Magere brug, ze ligt over de Amstel. Tot 1994 werd de brug door twee brugwachters met de hand geopend en gesloten. Dat was een heel zwaar en ook nog eens gevaarlijk karwei, want beide brugdelen moesten tegelijkertijd tegen elkaar komen, dit kon je toen alleen regelen door je eigen lichaamsgewicht te gebruiken. Dat werd door de arbeidsinspectie als te gevaarlijk beoordeeld, dus na 1994 werd de brug gemechaniseerd en geautomatiseerd.
Handmatige bruggen
Vroeger werden de bruggen dus handmatig opgehaald, maar nu niet meer. De meesten bruggen zijn nu gemechaniseerd en geautomatiseerd. En de bruggen die toch noch handmatig worden bediend, worden vrijwel nooit meer opgehaald. Alleen bij speciale gelegenheden bijvoorbeeld op een speciale feestdag.
Sydney Eenhoorn
Maak jouw eigen website met JouwWeb