Huis Bartolotti

Huis met de Hoofden

Anne Frank Huis

Belangrijke gebouwen Amsterdam

Er staan veel belangrijke huizen in Amsterdam, achter veel gebouwen zit een verhaal. Ben je benieuwd wat het verhaal van deze gebouwen is? Lees dan nu deze tekst!

 

Het huis Bartolotti

Op de Herengracht 170-172 staat het Huis Bartolotti het huis is gebouwd door Willem van den Heuvel. Het huis is vernoemd naar Guillelmo Bartolotti, dat was zijn Italiaanse oom, van wie hij geld had geërfd. Het huis is ontworpen door de stadsarchitect Hendrick de Keyser. De binnenkant van het huis is met een 18eeeuwse stijl gemaakt. Het is nu eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. In 1971 is het pand gerestaureerd en het werd bewoond door Gustav Leonhardt, die een expert was van 17e en 18eeeuwse muziek.

 

Het Huis met de hoofden

Op Keizersgracht 123 staat een huis die opvalt omdat er zes hoofden opstaan. Het huis is in 1622 gebouwd, voor Nicolaas Sohier die er vervolgens maar 12 jaar in heeft gewoond, hij was een rijke kousenhandelaar en kunst liefhebber. De renaissancegevel is waarschijnlijk uitgevoerd en afgemaakt in 1622 door Pieter de Keyser. Niet alleen zijn er hoofden aan het gebouw ook zijn er decoraties als banden, blokjes, vazen, zuiltjes, klauwstukken, obelisken, leeuwenmaskers en een gebroken segmentvormige topgevel. Na de heer Sohier was het huis vier generaties van de familie De Geer, maar nu niet meer.

 

Anne Frank huis

Het Anne Frank huis is een monument ter gedachtenis van Anne Frank. In dit huis woonde Anne Frank tijdens de tweede wereld oorlog. Anne Frank en haar familie woonde in een deel van het huis wat eigenlijk niet te zien was van de buitenkant, het achterhuis. Anne en haar familie doken onder voor Duitsers, zij wilden hun oppakken, omdat ze joods waren. In deze tijd hield Anne een dagboek bij, wat nu een heel bekend dagboek is, Het Achterhuis. Helaas werden Anne en haar familie verraden en opgepakt. Na de oorlog was alleen Otto Frank, de vader van Anne, nog in leven.
            Op 3 mei 1957, werd de Anne Frank stichting opgericht met het doel het pand,  waar Anne in de oorlog woonde te restaureren. Na een inzamelingsactie  konden ook de buurpanden Prinsengracht 265 t/m 275 en Westermarkt 16 t/m 20 worden aangekocht. Prinsengracht 263 en 265 werden gerestaureerd. Het Anne Frank Museum werd nummer 263, terwijl er op nummer 265 een internationaal jeugdcentrum werd gebouwd. In de andere panden kwam een studentenhuis zomercursussen konden worden gegeven. En op 3 mei 1960 werd het Anne Frank Huis als museum geopend.
            In 1997 werd het studentenflat rechts van het Anne Frank Museum, gesloopt en het museum werd uitgebreid. Nu wordt het jaarlijks door ongeveer 1 miljoen mensen bezocht, vooral door toeristen.

Dit waren drie leuke plekken op de grachtengordel. Wil je er meer zien? Bezoek dan zeker een keer de grachtengordel in Amsterdam.

Siard de Gast, CG2E