Amsterdam voordat de Grachtengordel er was

Amsterdam met de Grachtengordel

Geschiedenis van de grachtengordel: toen tot nu.  


De stad uitbreiden, dat is een heel groot project. Wat was het belangrijkste, dat de stad goed verdedigd kon worden of dat het er mooi uitzag?

 

Gouden eeuw
            Rond 1600 ging het heel erg goed met Nederland, Amsterdam was een van de belangrijkste steden ter wereld. Het was een gouden tijd voor Nederland, ook wel de gouden eeuw. In 1570 had de stad rond de 30.000 inwoners, maar 50 jaar later is het al verviervoudigd. Daarom moest de stad uitbreiden!

 

Het ontwerp
Het was een heel groot project en daarom waren er veel mensen bij betrokken. Zoals de burgemeester, de schatkistbewaarder, de vestingbouwer en de stadstimmerman. Na veel passen en meten waren ze eruit!
Ze bouwen drie hoofdgrachten, waar alle rijke mensen konden wonen, die als een soort gordel om de oude stad heen lag. Ook ontwierpen ze dwarsgrachten, waar alle ambachtslieden konden wonen. En voor de arbeiders die de grachten moesten graven werd de Jordaan ontworpen.
 
Het gouden leven   
De start van bouw van de grachtengordel begint in 1613. De drie grachten worden tegelijkertijd uitgegraven; de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. In 1662 was de hele grachtengordel klaar!
             Veel kooplieden kochten zelfs 2 kavels en dan nog het liefst aan de rijkste gracht, de Herengracht. De rijke kooplieden wilden graag tonen dat ze heel erg rijk waren. Dat deden ze door bijvoorbeeld hele mooie en luxe kamers te maken. In de tuin van de kooplieden was vaak ook een koetshuis. Achter het koetshuis lag een straatje waar de bedienden woonden, hier werden ook de goederen aangevoerd. Die mochten niet langs de grachten, want de rijken wilden de hele dag van het uitzicht genieten. Maar eigenlijk waren de grachten in die tijd heel erg vies, want al de ontlasting werd zo de gracht in gegooid. Veel kooplieden trokken daarom in de zomer naar een buitenhuis in de polder, omdat de stank in de stad niet meer te verdragen was!

 

Werelderfgoedlijst van UNESCO
In juli 2006 wilde de gemeente Amsterdam de grachtengordel aan de werelderfgoedlijst van UNESCO voordragen. UNESCO ‘United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization’. Zij zorgen ervoor dat alle culturele en natuurlijke erfgoederen die op de werelderfgoedlijst staan goed worden bewaard voor toekomstige generaties. En op 1 augustus 2010 kwam de grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO!

Dit was mijn stukje tekst over de geschiedenis van de grachtengordel. Ik hoop dat alles duidelijk is, maar wil je alles nog een keer duidelijk zien ga dan naar het museum het grachtenhuis, we lopen hier ook langs tijdens de route!

Maxime Nagel CG2E